Септември дойде, летните горещини продължват. Синоптиците обещават времето да бъде топло и сухо.
Потърсихме за експертна прогноза топклиматолога проф. Георги Рачев който направи прогнозите си в интервю за вестник „Ретро“.
– Отива ли си лятото, проф. Рачев?
– Няма как, отива си. Септември е есенен месец. Но, бъдете спокойни, лятото ще продължи поне още две седмици. До към 21 септември се очаква късно хубаво лято. Всеки ден денят намалява с по три минути.
– Оплаквахме се от жегите цяло лято. Но сега като че ли не искаме да си отиват?
– И лятото сякаш не иска да си ходи. Понеже малко закъсня. Дойде през май. Дори в студена София ще имаме максимални температури от 25 – 26 градуса. Което е прекрасно. И трябва много да се радваме на времето и да му се наслаждаваме.
– Септември ще бъде ли подходящ за почивка на морето?
– Обещах, че температурата на морската вода ще остане топла. Тя ще бъде около 24 градуса до към 20 септемри. Има особености на септемврийската морска почивка. Хората отиват на плаж към 10 ч. Цял ден могат да стоят там, без да се страхуват, че ще изгорят. И се прибират към 16.30 – 17 ч. Прекрасно време. Хората да не се страхуват и да стягат куфарите за морето.Георги Рачев прогнозира още от сега: Чака ни необикновена зима, ето и как ще завърши странното лятоЛятото си е факт, въпреки капризите, няма нищо необичайно в тези месеци, макар че дъждовете ни подве…Jul 31 2018bulmedia.net

– Каква есен да очакваме?
– В момента преживяваме лебедовата песен на лятото. Очаква ни хубава златна есен. Наднормено топла с повече от 2 градуса. Валежите ще са малко повече в западната част от страната. Първокласниците да бъдат спокойни, и не само те, разбира се. А всички ученици. На 17 септември няма да има валежи. Надявам се денят да бъде слънчев и топъл. На 19 септември може да превали топъл дъжд. Хубавото време ще остане. В Пловдив се очаква температурите да достигнат 27 – 28 градуса, в в Плевен има възможност и да докоснат 30 градуса.
– Октомври е типичният есенен месец, какъв ще бъде той сега?
– През октомври денят намалява. Температурите ще бъдат нормални. Ще има по-големи валежи пак за Западна България. Ноември ще бъде малко по-топъл от обикновено. Нищо катастрофално не се очаква.

– Да очакваме ли циганско лято?
– До него има много време. То е чак по Димитровден. Както вървят нещата, циганското лято ни е в кърпа вързано.
– Всички се страхуваме от порои, напоследък станаха чести. Хората на много места в България пострадаха от необичайно силни дъждове…
– Не е възможна прогноза за интензивни превалявания. Може да се каже дали ще ги има няколко дни по-рано. Но поразиите от тях зависят от две неща – на първо място е природата, но на второ сме самите ние. Ако не си изчистим шахтите и коритата на реките, ще има наводнения. Напоследък и при 10 – 15 л/ кв. м има наводнения. А това никак не е нормално. Затова трябва да се стегнем и поне това, което зависи от нас, да свършим, за да няма поразии.Климатологът Георги Рачев направи гореща прогноза за целия летен сезон: Има предпоставки температурите да са различни от нормалнитеЛятото се очертава да бъде топло – хубаво и слънчево. Нищо чудно да бъде и доста горещо. Има предпос…Apr 25 2018bulmedia.net

Коментари