понеделник, април 15, 2024

Кюстендилец представил трудов стаж от дружество, създадено в бъдеще време

Експертите на Националния осигурителен институт /НОИ/ установяват фрапиращи случаи на опити за злоупотреба с фондовете на Държавното обществено осигуряване – сега през опита на териториалното поделение на института в Кюстендил. В бюлетин на НОИ, публикуван на сайта на институцията, е описан случай, при който експертите в Кюстендил попадат на осигурителни данни от 1997 г., но върху бланка, чийто образец е утвърден чак през 2006 г.

Гражданин подава заявление за отпускане на пенсия и представя, и трудова книжка с вписан трудов стаж в дружество от бъдещето, защото попълненият в документа период е с начало две години и четири месеца преди регистрирането на самото дружество. Нещо повече – положен е печат, че осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж, като е посочено, че е до декември 1999 г.

Подобни вписвания се правят едва от началото на 2003 г. Друг кандидат за пенсия представя формуляр за доказване на осигурителен стаж, издаден от софийски осигурител за периода 1 януари 1995 г. – 31 декември 1997 г. Проверката на достоверността показва не само, че липсват подобни данни в регистъра на осигурените лица, където се попълват всички осигурителни данни от началото на 1997 г., но и самият документ е антидатиран – данните са попълнени на бланка, която е утвърдена чак през 2006 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!