вторник, април 16, 2024

Китай разреши до три деца в семейство

Китай облекчава ограниченията по отношение на политиката за семейно планиране и позволява на двойките да имат до три деца в бъдеще, съобщава ДПА.

На фона на неочаквания драстичен спад на раждаемостта и бързото застаряване на населението в страната Политическото бюро на Китайската комунистическа партия реши, че подобна „оптимизация на политиките за раждане“ ще спомогне за подобряване на структурата на населението.

Решението е взето само три седмици след обявяването на данните от последното национално преброяване, което показва, че най-многолюдната държава в света е заплашена от сериозно „свиване“ на населението след няколко години.

Като една от възможните причини за това е сочена водената от десетилетия политика за едно дете в семейство, както и високите разходи за жилище и образование. Голяма част от самите китайци също са свикнали да имат само по едно дете.

През последните 10 години населението на Китай нараства с едва 0,53% годишно до малко над 1,4 милиарда души – най-бавният темп от десетилетия.

Политиката за едно дете беше въведена от азиатската страна през 1979 г. и отпадна едва през 2015 г. От тогава насам на семейство се разрешават до две деца. Въпреки че разхлабването на мярката доведе до лек ръст на раждаемостта през 2016 г., след това броят на ражданията намалява с всяка година.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!