Кирилов иска уволнение на Миталов – уронвал престижа на съдебната власт

Правосъдният министър Данаил Кирилов изпрати предложение до членовете на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на Андон Милатов, който получи забрана да влиза в САЩТова съобщават от правосъдното ведомство.

Като мотив Кирилов посочва, че с действията си Милатов е накърнил престижа на съдебната власт.

Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на страната, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава, пише в предложението си министър Кирилов.

В качеството си на длъжност лице Милатов е разрешил на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития.

Освен това, в нарушение на разпоредбите на НПК не е поискано становището на прокурора. Еднократното разрешение за напускане на страна е направено, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ.

Образувал е частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е „иззел“ компетентността на водещия досъдебното производство орган.

Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност, пише в предложението си Кирилов.

Заради умишлено нарушаване на служебните му задължения, правосъдният министър предлага съдия Андон Милатов да бъде дисциплинарно уволнен.

Малко по-късно стана ясно, че Висшия съдебен съвет е поискал чрез МВнР да получи от американската страна допълнителна информация относно оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов. 

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Държавният департамент на САЩ има информация за участие на Милатов в сериозна корупция като съдия. 

На 5 февруари от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на Лозан Панов.

На излизане от работното си място Милатов бе груб към журналисти заради зададен въпрос дали е корумпиран. Той заяви, че ще обяснява допълнително.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма с искане за повече информация до главния прокурор, до ИВСС и КПКОНПИ.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет – ИВСС, съобщиха, че при тях нямат сигнали за съдията.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира съдебната власт.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!