Кирил Петков готов да върне министерските заплати

Приемам решението на КС по моя казус и съм готов да понеса отговорността си и всичко, което следва по закона. Наказанието е една глоба, която ще платя. Това коментира бившият икономически министър Кирил Петков по повод решението на КС за гражданството му пред бТВ. 

Дали ще се извини – Петков обясни „една случка“. Ще се върна няколко месеца преди министерската позиция. Имах невероятният шанс да бъда поканен от президента Румен Радев на едно пътуване до Китай, където Бойко Борисов беше отказал възможността министрите да ходят на това пътуване.

Попаднах там, защото бях отворил иновационния център в СУ и отидох да го представлявам. Там с него говорихме по всички теми – за пенсионерите, за крадените милиарди от НЗОК, защо падат в Пиза успехите на българските деца, защо няма магистрала Хемус. Имахме общи визии, че се краде ужасно много и наши хора управляват тези неща.

Той каза, Кириле, ние имаме общи визии, въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу мафията, която е обхванала всяка една част на България. Тук въпросът е дали искам да съм Кирил Петков, който ще скочи за част от промяната или са му по-важни бизнесът и семейството. Тук дойде моментът, в който реших, че скачам.

Отидох при нотариуса и подписах волеизявлението си, изпратих всички документи до Канада, изпратих паспорт, книжка, здравна карта и се обадих на баща ми – който каза, че ми е дал спокойствие да съм гражданин на света, аз не се поколебах, отказах се, платих си и нямах чувство, че е грешно нещо, смятам, че съм спазил всички изисквания на Конституцията и реално в момента не се чувствам морално виновен, разказа цялата история Петков.

Той е категоричен, че не изпитва морална вина.

Разпоредбата на Конституцията за гражданството трябва да бъде променена, така че тези 2 милиона извън България да не минават през този филм на ужасите, смята Кирил Петков. За това били съгласни и други партии. Той коментира още: КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на един гражданин, това трябва да се промени.

Най-малкият ми проблем е дали ще си върна заплатите като министър. Замислих се дали трябва да си върна актовете на министър. Който застава зад връщането на тези актове, ако политици защитават крадците от ББР и парите от язовирите, това са марионетки и мафиоти, които стоят отзад, смята той.

Кои са хората, които искат актовете да бъдат върнати, каква е тяхната мотивация, това много ме мотивира, категоричен е Кирил Петков. Но все пак, ако съдът поиска да си върне заплатите – той заяви: Бих ги върнал с удоволствие… пет пъти, каза той. С бизнеса си изкарвах много повече пари, добави Петков.

Безумно е, когато скандалите Магнитски и Пандора излязоха, да оглавява Делян Пеевски листата на ДПС във Велико Търново. Нито глас не трябва да отиде към този човек в бившата столица на България, коментира Петков. После той обясни, че след решението на КС се е чул с Румен Радев и му благодарил, а президентът му казал, че приема решението, но се радва да има повече министри като него.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!