Къщата на Стефан Караджа

Руши се къщата, в която е живял Стефан Караджа в румънския град Тулча. Сградата е оставена на произвола на съдбата и се продава за 50 000 евро. Демонтирана е и паметната плоча, която е напомняла, че там е израснал големият български войвода и революционер.„Махнете Вазов, Ботев, Левски“, пищят умните и красивите… Време ли е да теглим чертата?„Иван Вазов е доказан тежък русофил, махнете го“, пищят умните и красивите.
„Христо Смирненски е лев…
Jan 14 2019bulmedia.net

Къщата се намира в центъра на Тулча, само на 150 метра от българската църква „Св. Георги“, съобщава БНТ.

Стефан Караджа, както е добре известно, е роден в село Ичме, Ямоблско, където прекарва много малка част от своето детство. Той съзрява и възмъжава, на, практика, на територията на Северна Добруджа.

През 2007 г., от Българското посолство в Румъния е монтирана паметна плоча на къщата. Днес, тя липсва, а за съществуването й напомнят само четири дупки на фасадата на рушащата се сграда.

„Тъй като къщата остава от 2 години без собственик – жената, която беше собственичка почина – нейните наследници са я обявили за продан. Самата къща рискува да бъде закупена от някой местен инвеститор и да бъде съборена“, заяви Костадин Костадинов – специалист по етнография.

Той настоява българската държава да се погрижи за дома на Караджата и сградата да бъде превърната в български културен център.

Коментари