събота, февруари 24, 2024

Каракачанов за Дачич: Хубаво пее, по-добре от политическите му изказвания

„Ивица Дачич хубаво пее, може би по-добре пее, отколкото се изказва политически, защото това негово изказване не е изолирано и не е първото.“

Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира последното изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по отношение на българското малцинство в Сърбия.

Припомняме, че тази събота и неделя отново бяха разменени остри думи между Сърбия и България, след участие на Ивица Дачич и изказването му за българската политика.

От МВнР излязоха и с позиция по въпроса.

Красимир Каракачанов посочи пред журналистите, че в последните месеци са зачестили не съвсем уважителните изказвания на сръбски политици по отношение на България и то без основание.

Това че България се грижи за своите сънародници е наше задължение. След като нашите сънародници недоволстват в Сърбия, значи има някакъв проблем, заяви Каракачанов.

Според него обаче агресивният тон спрямо България се засилва, особено по отношение на изучаването на български език. „Като вземем предвид и амбициите за едно сериозно превъоръжаване и изказването преди около половин година на сръбския военен министър, че Сърбия се стреми към въздушно превъзходство на Балканите и ако се върнем малко назад в историята, може би няма да направим най-спокойния анализ“, каза Каракачанов.

Той добави, че става дума за онези българи, които бяха откъснати от България и дадени на Сърбия по силата на Ньойския договор.

„Те бяха подложени на геноцид и след 44 г. тази политика продължи. Вижте какво беше преди 30 г., какво е сега. Политиката, която Сърбия води, включително след войната в Югославия, към това население е да изселва от там – да няма наличие на българско общество“, каза още Каракачанов.

Това е поредното враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е „имало проблем с превода“. Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: „Какво точно иска Ивица Дачич? 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!