кантарджиев легионерска болест

Старите водопроводи са развъдник на опасната бактерия легионела (Legionella pneumophila). Тя води до Легионела пневмония, треска Понтиак и стомашно-чревно разстройство. За това предупреди проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.Още един британец, лепнал страшната „легионерска болест“ в Слънчев бряг, умря в мъкиВтори британски турист, почивал у нас, е издъхнал от „легионерска болест“. Това твърди вестник „The …Aug 22 2019bulmedia.net

„Когато се завръщаме от почивка, трябва да пуснем чешмите си за известно време да се изтече водата. През това време не бива да стоим в помещението или банята, за да не поемем от легионелата. Това трябва да правим, ако живеем в по-старо жилище”, обясни проф. Кантарджиев пред Lupa.bg.

„Пневмонията, пречинена от легионелата, се лекува с друг вид антибиотици. Лечението е различно, защото болестта протича по нетрадиционен начин. Треската Понтиак също е вид пневмония, която минава по-леко. И стомашно-чревно разстройство може да се предизвика, но то е по-рядко срещано и продължава няколко дни”, изброи болестите, които причинява бактерията специалистът.

Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била идентифицирана през 1976 година. Епидемия на пневмония избухва сред ветерани отседнали в хотел по време на събрание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 148 души и болестта причинява смъртта на 34 от заболелите.

Засега у нас е регистиран само един човек с легионела. Той е озеленител и работата му е свързана с поливане. Така че е обяснимо защо бактерията го е разболяла.

Днес стана ясно обаче, че двама британци, пипнали опасната болест докато са били на почивка в Слънчев бряг, са починали.

Коментари