понеделник, юли 15, 2024

Кънчо Стойчев: Изборите ще покажат кой печели от напрежението между президент и премиер

На изборите ще се види кой печели от напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. В тези снимки, записи, прозират и престъпления. В аудиозаписа с нецензурния език, езикът е въпрос на възпитание, но другото, което прозира е престъпление с власт – изпращат се държавни институции „да смачкат“. Това заяви пред БНТ социологът Кънчо Стойчев.

Повод за думите му са изтеклите аудиозаписи с глас, който наподобява гласа на премиера Бойко Борисов. В аудиозаписа се казва, че е изпратена държавна структура „да смачка“ определен икономически субект.

Според социолога Кънчо Стойчев прокуратурата навлезе като главно действащо лице. Тя започва да се превръща в политически играч, а това не е нейна функция. Странно защо губят времето на премиера да го водят на разпит, при условие, че няма нарушение на закона.

Премиерът Бойко Борисов бе извикан на разпит за чата си с Бобоков.

Припомняме, че на 2 юли бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая с либийския танкер „Бадр“.

Преди това прокуратурата разкри и чатове между Бобоков и президента Румен Радев.

Според него са политически процесите срещу крупни играчи – братя Бобокови, бившият министър Трайчо Трайков. Гешев ясно говори, че той иска замяна на едни политически елити с други. В условията на капитализма това означава преразпределение на едни икономически играчи с други.

Според политолога Стойчо Стойчев тези скандали показват коренната разлика на двата модела на управление на държавата. Той даде пример с Цветан Цветанов, който бил освободен без причина и вече не е втори в управляващата партия ГЕРБ.

„От другата страна е старият национален модел, който президентът позира. Според политолога е трябвало да се поиска от президентския съветник Пламен Узунов да бъде временно освободен. Безпрецедентно е президентът да каже директно, че прокуратурата е политически инструмент в ръцете на управляващите – едно е да говорим ние по студиата, друго – да си президент“, каза политологът Стойчев.

В отговор социологът Кънчо Стойчев е безпрецедентно прокуратурата да вади парчета от записи, безпрецедентно е да казва: „те са обвързани като свински черва„. Хората искат тази представа за прозрачност, но работата на законите е да държат нещата в рамки. Подготвя се закон за наказателна отговорност за разгласяне на такъв тип нарушения, допълни Кънчо Стойчев.

Според политолога Стойчо Стойчев има други институции, а не на президента да показва кривиците на прокуратурата.

Президентът дава оценки и има право да дава оценки, каза социологът Стойчев, а политологът Стойчев бе на мнение, че това не е работа на президента и че прокуратурата трябва да взема страна. В Един процес, в който държавата се справя, тя трябва да представлява обществения интерес и да го защитава.

Едно е да подкрепяш конкретни политики, друго – персонални назначения, което си е ходатайство. Едното е секторни политики, цели отрасли в икономиката, другото е ходатайство“, каза политологът Стойчев в коментар на разкритите от държавното обвинение есемеси между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Ние нямаме практика на големи индустриалци в чужбина, но според Бобоков българският посланик няма друга работа в чужбина, освен да придружава бизнеса, да е облечен в хубав костюм, каза политологът Стойчев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!