неделя, април 21, 2024

Към момента няма специфичен тест, който да доказва ваксинация, увери имунолог

Има резон в предложението на проф. Кантарджиев да се изследва кръвта на тежко заболели с COVID – 19 и постъпили в болница, но декларирали, че имат сертификат за ваксина„, коментира д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „Лозенец“.

По думите й у нас броят на смъртните случаи на хора с ваксина е по-висок.

Припомняме, отговорът е във връзка с изказването на Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, че МЗ трябва да обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните. Той поиска с кръвни изследвания да проверяват дали ваксинираните пациенти, болни от Covid-19 са наистина ваксинирани.

Все пак ние можем да изследваме нарастването на антителата при ваксиниран човек. Ако има повишение на този титър, това означава, че има поставена ваксина“, поясни Великова.

Според нея, за да се хванат хората без ваксина, но със сертификат – може да се проследи статистически кои ваксинационни центрове или при кои лекари имаме по-голяма заболеваемост на лица с ваксина и постъпили в болница и впоследствие починали или тежко преболедували. „Така може да се установи една лоша практика при някои от ваксинационните центрове“, допълни клиничният имунолог.

По думите й между 5 и 10 на сто от хората, не образуват антитела след ваксината. Тя уточни, че това са хора над 80-годишна възраст с отслабена имунна система и с тежки хронични заболявания или имунодефицити. „При тях говорим за т.нар. бустерната доза„, поясни Цветелина Великова.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!