Понеже много се приказва за външен дълг, дали бил 20% (по Борисов) или 25 млрд., ето „некои съображения“, както казваше другарят Живков:
– Не е новост, че се бъркат брутен външен дълг с брутен външен държавен дълг. Заедно с частния дълг процентът от БВП е над 60%.
– Не е в това проблемът – колко е точно в проценти. Проблемът е как България може да връща дълг от 25 млрд. при БВП 100 млрд. и ръст на БВП от 3,5% средно годишно.
Тоест, имаме увеличение на БВП с 3-4 млрд. годишно.
Това увеличение трябва да покрие увеличените публични разходи и да запълни дупките на недоимъка в култура, образование, армия и т. н. публични разходи.Шоуто на Бойко и Слави: Незададените въпросиЗрителите, симпатизиращи на Слави Трифонов, очакваха сблъсък на водещия с премиера Борисов, в който …Nov 22 2018bulmedia.net

А пък, ако и инфлацията е 3-4% годишно, значи този ръст просто се изравнява с инфлацията и все едно го няма.
– Което значи, че външният дълг не може да се изплаща с пари от БВП, а с нови дългове, емитиране на ценни книжа и т. н.
Затова някои заговориха за дългова спирала (вкл. бившият финансов министър Дянков), тоест вървим по пътя на Гърция, но бавно.
И се успокояваме, че дългът е нисък – 20%, както се хвали Борисов. Затова тревогите позаглъхнаха. Но дългът си седи.
На 25 млрд. дълг лихвите хвърчат, горе-долу към 1 млрд. годишно.
И те така, както казва Гацо Бацов.

Моля, който иска да допълни картинката.
Но гледайте просто на нещата – финансите на държавата са като на едно домакинство, не се впускайте в сложни обяснения и не изпадайте в лични нападки кой колко бил прост и не разбира.Ексклузивно: Бойко Борисов разкри какво пише на хвърчащия лист, който размаха пред Слави ТрифоновПремиерът Бойко Борисов разкри какво пише на хвърчащото листче, което вчера извади пред Слави Трифон…Nov 22 2018bulmedia.net

Автор: Иван Бакалов, Фейсбук

Коментари