Кацаров уверява посланиците на ЕС: Ситуацията е тежка, но все още под контрол

За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на среща с посланиците на Европейския съюз у нас.

Той увери, че засега страната ни има достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород.

Кацаров призна, че нарастването на броя на заразените в последните седмици затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла.

Министърът обаче подчерта, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем по негови думи е осигуряването на медицински персонал.

Кацаров заяви, че ако въведените мерки със „зелен сертификат“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. Той припомни, че след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори и увери, че властите се стремят да приложат максимално строго противоепидемичните мерки.

Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия, отбеляза той.

Д-р Кацаров обясни на посланиците двете основни предизвикателства пред управлението на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана, а служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи.

Второто предизвикателство е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече половин година.

В битката си за гласоподаватели политическите партии използват служебното правителство като боксова круша, оплака се здравният министър и допълни, че някои от тях са готови „да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората“.

Относно ниските нива на ваксинация у нас той заяви, че причините за това са комплексни.

В последните 10-15 години страната ни се управлява от популистки правителства, които ни превърнаха в модел на корумпирана държава, обясни Кацаров и подчерта, че този начин на управление с ширеща се корупция и популизъм като основна политическа визия има своите последици.

„Настъпва деморализация, хората започват да губят ориентири за добро и зло, създава се недоверие към властта и към демокрацията дори. На тази почва много лесно проникват сред населението мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се използват за нещо друго, а не за превенция“, обясни министърът. Той бе категоричен, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят. Масовото ваксиниране след въвеждането на зеления сертификат доказвало, че това не е така.

Кацаров изтъкна, че ситуацията с пандемията в страната е тежка, но все още е под контрол. Той бе категоричен, че все още може да се избегне локдаун и да се излезе от кризата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!