Шефката на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова е работила в кантората, за която има сигнали, че е обработвала документи за придобиването на инвестиционните или т.нар. „златни паспорти“. Това стана ясно от участие на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев пред БНТ, където опроверга твърдението на правосъдния министър Надежда Йорданова, че тъкмо Движението е обвързано с адвокатски дружества, замесени в схемите.

„Ако ще се заяждаме и ще говорим по слухове и прочетени неща, то самата Лена Бориславова е работила в кантората, за която стана ясно, че е обслужвала клиенти, които искат инвестиционно гражданство. Доказа се, че тази кантора няма нищо общо с ДПС или с Делян Пеевски“, обяви депутатът.

Според биографичната справка на Бориславова, тя е била част последно от „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, a преди това работи за „Георгиев, Тодоров и Ко“.

„Ето го клишето, което не отговаря на истината. Ние не сме предлагали златните паспорти. ГЕРБ внесоха през 2019 г. тези промени за гражданството и вкараха текста за златните паспорти. Четин Казак тогава каза, че ДПС не желае този тест и трябва да отпадне. След това ние напуснахме залата, а законът бе приет с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция – предшественикът на Реформаторския блок“, припомни Цонев.

ДПС затвори вратата за инвестиционното гражданство, а сега някой ни вменява тази роля, изумен е народният избраник.

„Няма как да се случи съдебна реформа без да се случи Конституционна такава. Новото мнозинство няма конституционно мнозинство, но с ДПС има. Ние решихме, че сега е настъпил моментът за това. Виждаме, че има воля и заради това вкарахме нашия проект“, сподели още зам.-председателят на ДПС по повод готвените промени в основния закон от депутатите.

Коментари