Елена Йончева на съд
Елена Йончева

Кандидатът за евродепутат Елена Йончева притежавала документи по случай с къщата в Барселона и т.нар. от нея кръг „Банкя“ и настоява главният прокурор да проучи случая, съобщи news.bg. Това е заявила самата тя в град Хасково в рамките на предизборната си обиколка. Йончева твърди, че всички необходими документи ще бъдат предоставени на главния прокурор. В момента се изготвя сигнал съвместно с юристи.

Високо напрежение: Йончева и Габриел се сджафкаха заради Борисов и Радев (ВИДЕО)Бойко Борисов е председател на предизборен щаб на ГЕРБ. Това е нарушение. Но от ГЕРБ винаги постъпва…May 14 2019bulmedia.net

Изявлението на Йончева идва след искането на главния прокурор Сотир Цацаров към ДАНС за предоставяне на информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и които са недекларирани по съответния ред.

„Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената къща в Барселона“, заявява Йончева.

По думите й 1,7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата EMA BGS SL, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. „Францеск Ривалта“ №8. Управители на дружество,основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а в последствие и нейният баща Георги Йовчев. Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма Palms Enterprises (Overseas) LTD , на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис.

Греда за Елена Йончева! Ето как прокуратурата я отряза за „Ало, Банов съм!“Елена Йончева не е обжалвала отказа на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производст…May 3 2019bulmedia.net

От БСП са проследили пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Елена Йончева твърди, че те водят до трима души – до Иван Саздов, управител на „Tенис клуб Банкя“ ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005 г. Вторият човек е негов съдружник- Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“. Третият човек бил Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“ АД. По думите на Йончева Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма Palms Enterprises“(Overseas) LTD в България. Според Йончева съдружник във въпросната фирма е Gordon Holdings, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г.

Йончева коментира, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.

„Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата EMA BGS SL, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания“, заяви тя.

Йончева: Борисов превръща България във вилает на ЕрдоганВодачът на листата на БСП Елена Йончева обвини премиера Бойко Борисов по време на мероприятие в Добр…May 12 2019bulmedia.net

Коментари