вторник, април 16, 2024

Язовирите у нас не били „цъкащи бомби“

Не може да се говори, че язовирите у нас са „цъкащи бомби“. Това заяви пред БНТ проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ в УАСГ.

Той обясни, че ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето съоръжението може да стане опасно.

По негови думи язовирът може да бъде с висок вторичен риск – при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това.

Експертът подчерта, че всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите при много дейности се налага да се работи на сухо.

Той посочи, че в днешно време всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода. Това обаче предполагасъвсем други специалисти, материали и цени.

Кисляков поясни, че преливниците спадат към т.нар. „облекчителни съоръжения“ и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Той посочи, че има изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета.

По думи на експерта собствеността върху язовирите е преминала през определени етапи и се е наложило някои от тези въпроси да бъдат нормативно регламентирани със създаването на контролен орган.

„Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба„, заяви професорът.

Той увери, че големите язовири у нас са в добро състояние. Според него проблемите се решават все по-добре.

Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, заключи проф. Кисляков.

Припомняме, на 12 юни Петков обяви, че е проверил на място язовир „Пазар дере“ край Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен. Служебният министър твърди, че съоръжението не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

Впоследствие ГЕРБ излязоха с опровержение на „откровена лъжа на служебното правителство, превърнало се в предизборен щаб на кандидат-президента Румен Радев“. Те заявиха категорично, че въпросният язовир бил умишлено източен, за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото.

Вчера стана ясно, че Върховната касационна прокуратура подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч.

Икономическият министър пък обяви, че при още два язовира – „Злати войвода“ 3 и „Злати войвода“ 4ситуацията е идентична – ремонтът е завършен, обектът е предаден от фирмата строител, но по неясни причини все още не влиза в експлоатация.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!