Язовиргейт – ГЕРБ отново отговориха на министъра

Не са истина твърденията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че язовир „Пазар дере“ край Ловеч и водоемите „Злати войвода“ 3 и „Злати войвода“ 4 са били ремонтирани на цени в пъти над пазарните. В това бе категоричен бившият принципал на министерството на икономиката от кабинета „Борисов 3“ Лъчезар Борисов, който заедно с колегата си от ГЕРБ Христо Гаджев даде пресконференция в централата на партията в отговор на изявлението на служебния министър на икономиката Кирил Петков, направено няколко часа по-рано в понеделник. Петков сигнализира за цени на ремонтите, далеч надхвърлящи пазарните, а и опроверга, че язовирът „Пазар дере“, Ловешко е източен по негова заповед. „На 31 декември, навръх Нова година, язовирите са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към Държавната консолидационна компания. След като става това и до ден-днешен те не са предадени към държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Заради това не са влезли в експлоатация, не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода, не може да се ползват дори и за поливане“.

От ГЕРБ отново повториха тезата си, че язовир „Пазар дере“ е бил източен дни преди посещението на министър Петков с цел ПР акция. Същевременно обаче аргументът на служебния министър бе, че въпросния язовир, както и другите два проверени, се водят все още в ремонт, което автоматично задължава стопанисващото ги предприятие да не ги завирява и да ги източва след всеки дъжд. На въпрос на News.bg дали всъщност самият министър е разпоредил „Пазар дере“ да бъде изпразнен, или това е направено просто защото така изисква законът, Лъчезар Борисов отговори „Задайте тези въпроси на тези, които в момента управляват министерството.“

Според бившия министър на икономиката не са истина думите на неговия наследник, че въпросните водоемите са били ремонтирани на цени много над пазарните.

Цената на бетона не е над 200 лева, а 90-95 лева. Представям ви и фактурата за това, работим с документи. Явно колегите използват общата сума по цялостното полагане на бетона, включващо всички дейности, като най-вероятно изпускат часовата ставка за труд, която е около 8 лева на човекочас, изпускат доставно-складовите разходи, изпускат печалбата“, заяви Борисов. Големи разходи, посочи още той, има и за използваната техника, както и за транспорта. Не била реална цената и за транспорт, която според служебния министър била 5 пъти над пазарната, добави Борисов.

От ГЕРБ изразиха още притеснение, че ще бъде спрян Планът за възстановяване, както и посочиха, по думите им, „притеснителна амалгама“ от бизнес и служебни отношения от страна на служебното правителство и свързани с тях лица и по-точно назначения на близки и роднини на отговорни постове.

„Наблюдавам един процес на изчегъртване – на първо място изчегъртване на антикризисните мерки, които бяха безвъзмездни и бяха насочени към бизнеса. На следващо място изчегъртване на Плана за възстановяване. Опасяваме се, че ще започне и изчегъртване на живота и здравето на хората“, заяви Лъчезар Борисов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев сигнализира за нов скандал, който той нарече „Харвардгейт“ (визирайки Кирил Петков и Асен Василев, завършили Харвардския университет – бел. ред.), свързан с назначения на роднини на държавни постове.

„Да не се окаже, че това ще е по-скоро проверка от семейна бизнес група, която няма да проверява качествено дейността на ДКК, а ще се занимава със замитане на следите от предни нарушения, извършени от същите тези хора. Именно затова за нас е важно екипите на тези министри да вземат бързо мерки, за да гарантират пред обществото честността на проверките“, отсече бившият депутат от ГЕРБ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!