Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, са да не се стигне до локдаун, това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю на жива за рубриката „Властта говори“ на фейсбук страницата на МС.

Всички усилия са в тази посока, затова се работи от първия служебен кабинет.

Информациите за въвеждане на локдаун са противоречиви, тъй като сме в предизборна обстановка и темата се използва политически. В момента се налагат нов тип мерки, категоричен бе премиерът. Той уточни, че зеленият сертификат е именно комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост и по този начин се търси възможността за ограничаване на заразените и по-малко предаване на инфекцията.

Първите данни са, че процесът е на овладяване на разпространението на заразата, може би вървим към плато. Добрата новина е, че след приемане на последните мерки – 50 000 – 60 000 души се тестват на ежедневна база и съответно могат да се вземат адекватни мерки, обясни Янев.

Обявяването на допълнителни мерки може за много хора да изглежда закъсняло -„Съгласен съм, че е кратък срокът за предупреждение и самокритикувах кабинета затова, но стремежът е държавата да е максимално отворена, но да не се пренебрегват мерките за здравето на хората“, поясни Стефан Янев и увери, че властта не задължава никого да се ваксинира.

За въвеждането на зеления сертификат категорично няма натиск отвън, но премиерът уточни, че такъв се прилага в много европейски страни. МЗ заедно с медицински специалисти в момента работи за това да се разширяват условията за издаване на зеления сертификат – до средата на другата седмица се очаква да имат яснота. Проучват се и тестове, които измерват антитела, не са еднозначни обаче медицинските познания по света. Има такава практика и в Австрия, и в Швейцария, но се проучва, съобщи Янев.

Относно това дали ще се върнат учениците от 1 до 4 клас в училище: Алтернативата на присъствено обучение – онлайн, не е добрият начин за учене, както и за социализацията, затова всички тези теми са на вниманието ни. Цяло лято усилията са били учебната година бъде присъствена, така и започна във всички училища, но тенденциите от средата на септември на заболеваемостта са негативни и се стигна до дистанционно обучение. Какво се прави сега – допълнително тестване с щадящи тестове, за да се гарантира, че децата ще учат в безопасна среда.

Утре предстои отварянето на офертите за типа тестове и Стефан Янев предполага, че следващите 10-ина дни децата ще се върнат в класните стаи. Той също не се ангажира с точна дата за връщането в училище – нужно е да се извърши организацията на процеса. Янев успокои родителите, че ще имат право на избор и ще могат да оставят децата си в онлайн обучение.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!