Янаки Стоилов против свеждането на съдебната реформа до разговори за промени в Конституцията

Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в глава „Съдебната власт“ на Конституцията. Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така, че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите. Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов по време на дискусия на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“, съобщава bTV.

По негови думи изработването на нова съдебна карта засяга не само магистратите, но и гражданите и местните власти. Това е било потвърдено от поредицата от срещи, проведени от него с почти всички професионални организации в правната сфера.

Стоилов определи темата като важна и чувствителна.

Според министъра е необходима задълбочена професионална и обществена дискусия, която е трябвало да започне още при определяне на критериите за изработване на нова съдебна карта.

„Правосъдието е важно, за да се остави само на магистратите, а още по-малко да се остави само на управляващите съдебната власт. Определянето на структурата на съдилищата и териториалния обхват на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически професии – адвокати, нотариуси, съдебни изпълнителни, и най-масово върху гражданите“, заяви той.

По негови думи начинът, по който са възлагани и изпълнявани решенията по проектите от ОП „Добро управление“, не е най-добрият пример за добро управление.

Стоилов подчерта, че решението за стартиране на проект за създаване на единна информационна система на съдилищата и на съдебна карта е взето още от предишния състав на Висшия съдебен съвет в изпълнение на проект по Оперативна програма „Добро управление“.

„На каквото и да е търговско дружество трябва да се разчита да проектира една държавна дейност. Такова „аутсорсване“ на правомощия на държавното управление е една от причините за спадане на капацитета и отговорността на държавата през последните години“, отбеляза министърът. Той изтъкна, че не пренебрегва свършената до момента работа, но счита, че тя е само предпоставка за приемане на решения от ВСС, Министерството на правосъдието, правителството и парламента.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!