Изготвят се национални правила за ваксиниране срещу COVID-19 у нас

Всички видове ваксини срещу коронавирус, които правителството ще одобри, ще се прилагат на територията на България безплатно и доброволно. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Той увери, че на Народното събрание ще бъде предоставена информация за хода на преговорите в изпълнение на споразумението за планираните възможности за одобрение и доставка на ваксините. Ще са ясни и прогнозните срокове, както и на депутатите ще се даде информация за договорите, към които България в момента се е включила.

Към момента няма ваксина, която да е преминала всички фази на клиничните проучвания и да е одобрена за употреба в ЕС, поясни още министър Костадин Ангелов. Изготвят се правила за ваксиниране на рисковите групи. Засега има възможност за по-голям достъп на българските граждани до ваксини срещу новия коронавирус.

Министерство на здравеопазването е предприело действия по изготвяне на общи национални правила и указания за ваксиниране на рисковите групи от населението, включително и за съхраняване и транспортиране на лекарствените продукти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!