Иван Генов

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД в периода 2007-2009 година, Иван Генов е заявил желанието си да участва в избора на стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“, съобщава сайтът Lupa.bg. 

Иван Генов, който е инженер по образование, стои зад една от компаниите, подали заявления към НЕК за конкурса. Става въпрос за едноличното дружество „ИПК и УП“, специално създадено, за да участва в ключовия енергиен избор.

В него ексдиректорът на „Козлодуй“ е вписан като един от тримата директори. Оказва се, че българинът играе за „Белене“ в конкуренция на руската „Росатом“ с украинци. Това са Юрий Матейченко и Петро Базпалчук. Освен в „ИПК и УП“, тримата са свързани като собственици и на „Проектна компания АЕЦ Белене“ ЕАД.

Съвместното участие на българо-украински играчи в избора кой да дострои Втората АЕЦ у нас вече разбуни духовете сред руските енергийни експерти, разкриха специалисти пред медията ни. Очаква се до дни и отговор от сочения за основен претендент в проекта „Росатом“.

„Козлодуй“ купува оборудване от „Белене“Министерски съвет е дал разрешение на Националната енергийна компания да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ Е…Jul 24 2019bulmedia.net

Според биографичната справка Иван Генов е роден 19 май 1953 година в село Гита, община Чирпан. Завършва „Атомни електроцентрали и установки“ в Московски енергетически институт и „Организация и управление на бизнеса“ в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Специализира в Германия.

През 1980 година започва работа в АЕЦ „Козлодуй“. Преминава през всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1 до 4 и стига до позицията „Дежурен инженер на блок“. Участва в пускането на блок 5 като дежурен инженер на смяна.

Проф. Касчиев: Проектът АЕЦ „Белене“ няма да се реализира„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до реализиране на…Aug 19 2019bulmedia.net

В периода от 1991 до 2005 година е ръководител на направление „Експлоатация“ в Електропроизводство-2. Преди избирането му за изпълнителен директор е член на съвета на директорите и заместник-изпълнителен директор на атомната централа.

Иван Генов е депутат от БСП в 44-тото Народно събрание.
Росатом се вмести в сроковете и заяви участие в конкурса за АЕЦ „Белене“Руската държавна корпорация „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратеги…Aug 19 2019bulmedia.net

Коментари