Иванов и Манолова търсят един смел депутат

Депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ са събрали 37 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се гласува приетото днес в правна комисия преминаване на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието.

Христо Иванов, ДБ, се обърна с кратък призив към колегите си, че се търси подписа на един депутат, за да може да бъде внесено предложението. На края на бюджетната процедура сме и срокът това Народно събрание да бъде разпуснато наближава. Имаме шанс обаче да свършим едно нещо и реално да започнем съдебната реформа. Търси се един подпис на депутат“, заяви Христо Иванов.

Мая Манолова подкрепи предложението – „търси се един смел депутат“ – и също се обърна с призив, включително и към смелостта на председателя на НС Ива Митева, напомняйки й, че в правомощията й е да свика извънредно заседание.

Минути по-късно от депутатските банки на ДБ се чуха аплодисменти – депутати от ИТН слагаха подписите си.

Главният прокурор Иван Гешев се противопостави и с личното си присъствие на правна комисия днес в продължение на шест часа на внесените законопроекти. 

Припомняме, Бюрото за защита на свидетели e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно действията на служители на Бюрото по защита, когато влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов преди година, предизвика особеното обществено внимание към службата.

В края на юли Държавната финансова инспекция влезе на проверка в Бюрото, но резултати от това не бяха оповестени.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!