Иван Илчев: Историята и комисията са само точка от 40 в договора със Северна Македония

Това, което постигнем в македоно-българската комисия по историческите въпроси, няма да има никакво значение, докато не влезе в учебните, а до този момент сигнал за това няма, коментира проф. Иван Илчев, член на комисията, в студиото на БиТиВи. Като пример той даде това, че и до този момент македончетата учат, че прабългарите са от татаро-монголски тюркси произход и се занимавали с грабителство.

Макар и последната среща в Скопие да се е провела в по-спокойна обстановка от преди, реално сериозен резултат не е имало. Уговорено е следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет – на всеки два месеца, което е нормално, според оценката на Илчев. Той обаче посочи, че въпросната историческа комисия е само 1 точка, а в договора за добросъседство между България и Македония има цели 40 точки, които са зависими от политиците, но върху които никой не работи.

Въпросът, според Иван Илчев, не е само в работата на комисията и какво ще се разберат историците. В Македония има само две български и то чалга медии, няма транспортна връзка добра, контактите и търговията… Колко стипендии дадохме за научна дейност, свързана с общата ни история, колко конференция е организирала България, попита Илчев.

Европейската комисия няма да посредничи в споровете между Северна Македония и България, за историята и езика. Това се казва в доклада на Брюксел за напредъка на югозападната ни съседка, по пътя към членство в Евросъюза. Спорът между двете държави обаче не е дребнотемие, най-малкото защото 1/3 от софиянците в момента са потомци на преселници от Македония.

Напрегнатостта на македонските историци и отношението там към България е плод на дългогодишна пропаганда, но и България трябва да се откаже от мисълта, че те са наши братя. Северна Македония е съседна държава със собствени интереси, смята историкът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!