понеделник, юли 15, 2024

Ива Христова: Може да се въведе „зелен сертификат“ за антитела, но ако са над определени нива

Възможно е да се вземе решение „зелен сертификат“ да се издава и въз основа на наличието на антитела срещу коронавируса, но само ако те се над определени нива, коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„В момента заседават експертни съвети и е въпрос на дни да се проведе дебат по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат признати за „зелен сертификат“. Но това ще става при определи нива на неутрализиращите антитела. За нас темата е актуална, защото голяма част от хората са извън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват официално.“ – заяви тя в предаването „Денят ON AIR“.

По думите й, основна тема за дебат през следващите дни ще бъде определянето на праг, при който да се признават антителата – колко пъти над нормата при неутрализиращите антитела или какъв процент на инхибиция ще се въведе.

Ива Христова е категорична, че „зеленият сертификат“ действа.

„Положението е под контрол, сериозно е, но в последните 5 дни има намаление в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, вече е 1,2. Това е свързано с броя лица, които един болен заразява.“ – добави събеседничката.

В същото време вариантът Делта плюс започва все повече да навлиза в страната.

3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се разпространяване с 10-15% по-лесно и очакванията са случаите да се увеличат. Няма описани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля ваксините.“ – уточни проф. Христова.

При много ваксинирани в началото на годината защитата започва да намалява, затова тя препоръчва поставянето на бустерна доза.

„Сега е моментът за бустерната доза, предвид че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, различна от първите поставени. Към момента е разрешена тази на Pfizer за трета доза, но и на Moderna вече има разрешение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високо ефективни. Изследванията показват, че има много високо покачване и на клетъчния имунен отговор.“ – разясни директорката на НЦЗПБ.

Тя добави, че няма групи хора със заболявания, при които ваксините да са противопоказани.

„Противопоказанията са само за хората с алергии към някоя съставка на ваксината, но те могат да приемат медикаменти няколко дни преди имунизацията, за да нямат проблем. При пациенти с онкозаболявания има опасност да няма достатъчно добър отговор към ваксината, но не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни заболявания е задължително да се ваксинират, защото могат по-лесно да се разболеят и да прекарат коронавируса по-тежко.“ – поясни събеседничката.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!