четвъртък, юни 13, 2024

ИТН подкрепя коалиция, която въведе електронното дистанционно гласуване

Отсега да е ясно – „Има такъв народ“ може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Защото България е там, където има и само един българин, и защото всеки има право на глас.

Това написа в социалната мрежа Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов след обявяването на резултатите от преброяването в страната.

В коментар за числеността на населението той пише, че му боде очите демографската картина – цялото население на България към днешна дата е около 6,7 млн. души.

„А тези дни ЦИК обяви, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани. Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас – децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права“, коментира Трифонов резултатите от преброяването.

Според него големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. „мъртви души“ в тях. Според лидера на ИТН „мъртвите души“, а някои от тях са българи, които от години живеят и работят в чужбина – дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната.

Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион, но години наред българските политици ограничават възможностите им за гласуване, смята Трифонов. Той даде пример с ограничението на 35 изборни секции в страните извън ЕС, което бе премахнато с промените в Изборния кодекс от 45-ото Народно събрание.

Присъствието на българите зад граница в избирателните списъци у нас и практически невъзможността те да гласуват, понижава изкуствено общата избирателна активност. От друга страна, така големите партии години наред завишаваха фалшиво процента гласове за себе си, обясни Трифонов.

Невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи трябва да бъдат включени в политическия живот на родината си, те „имат право на България“, смята лидерът на ИТН и допълва, че всеки българин трябва да има право да гласува.

Според Трифонов резултатите от преброяването – 5 658 000 души или около 82% от населението, според информацията на НСИ, са тревожни.

С достатъчна точност може да предположим, че цялото население на България е около 6,7 млн. души. Сега ще ви кажа, че при последното преброяване от 2011 г. населението на България беше 7 364 570 души“, пише лидерът на ИТН. В коментар за резултатите от преброяването той обобщава, че за 10 години България се е „стопила“ с близо 700 хиляди души, което означава, че всяка година България се „стопява“ с един град като Велико Търново“, пише Трифонов, ужасен от отрицателния прираст на населението.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!