Илко Гетов от ЕМА: Ваксините решават глобален проблем

В момента, в който се появи сигнал, причинно-следствена връзка или дадена реакция след поставяне на ваксина, информацията веднага се подлага на анализ и се включва в продуктовата информация. Ние непрекъснато и интензивно работим в тази посока, увери представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на БНТ.

Той подчерта, че производителят носи отговорност за произведената от него ваксина. Тук не става въпрос за съдене, а за поемане на отговорност и за лечението на пациентите. Европейската агенция по лекарства не е съд или орган, който да подвижи процеса напред, но има за задача да идентифицира за страничните реакции, да ги включи в кратката характеристика и всички по веригата да бъдат информирани, обясни проф. Гетов.

Проф. Гетов увери, че нищо за ваксините не се крие, а всичко е на сайта на Европейската агенция по лекарствата. Към началото на месец ноември 3008 са случаите на перикардит и миокардит за Comirnaty (Пфайзер/Бионтек) при 420 милиона дози и 776 случая при SpikeVax (Модерна) към 57 милиона дози.

В процентно отношение при Comirnaty става въпрос за 0,7 случая при 100 000 дози, а за SpikeVax – 1,3 към 100 000 дози.

„Честотата на поява на нежелани реакции от ваксините е изключително малка – под 0.1%“, категоричен бе той.

Във връзка с третата бустерна доза, проф. Гетов уточни, че тази доза е разковничето на проблема с новите варианти, както и за делта+ на коронавируса. Третата бустерна доза трябва да бъде поставена 6 месеца след втората доза.

За зеления сертификат проф. Гетов посочи грешката – сертификатът и заповедта е трябвало да излязат на 1 август с начало на действие 1 октомври или 1 ноември. Няма друго спасение освен ваксинацията, категоричен бе проф. Гетов, като добави, че ако продължаваме така ще имаме и 5, и 6 вълна на коронавируса.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!