петък, февруари 23, 2024

И пред Тимерманс Фандъкова се оплака от малкото пари в Плана за София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова засегна отново проблема с орязването на парите за София в Плана за възстановяване и устойчивост. На конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ тя коментира кризата с цените на горивата и посочи, че той засяга отоплението на хиляди граждани на столицата.

Фандъкова настоя за компенсация за гражданите за промените в цените от 1 януари.

Тя посочи, че средствата за София от Националния план за възстановяване и развитие са за детските градини, метрото, производство на топлинна електроенергия и подобряване на околната среда чрез засаждане и залесяване на нови дървета.

Иначе, според Фандъкова, Зеленият преход няма алтернатива, но може да бъде успешен само ако хората се включат в него. Столичният кмет се позова на проучване, в което 70% от българите определят климатичните промени като реална заплаха, но 80% не знаят какво е съдържанието на Зелената сделка. Първото нещо, от което се нуждае Планът, е информация към гражданите и много, много убеждения, смята Фандъкова.

Според нея ръстът на цените на природния газ и тока правят живота на хората труден и пораждат скептицизъм. Скептицизмът може да се овладее само с адекватна реакция от правителството и местните власти. Длъжни сме да реагираме бързо и адекватно, за да не компрометираме верния и правилен път, настоя Фандъкова.

Кризата с горивата, по думите на кмета засяга отоплението на хиляди граждани в столицата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!