И „Демократична България“ протегнаха ръка за кабинет, но не на всяка цена

Трябва да бъде съставено стабилно правителство, чиято основна цел е да се пребори с основните проблеми на България – борбата с всеобхващащата корупция, реформа на съдебната власт и да се подготви здравната и образователната система за евентуална нова ковид вълна.

Това заяви на консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на „Демократична България Христо Иванов.

„Когато в наскоро излезлия доклад за инвестиционния климат в България на Държавния департамент на САЩ в цели 24 пункта думите България и корупция се използват в едно изречение, то това е абсолютен погром пред надеждата на България, че може да привлече капитали, които да се превърнат в работните места на бъдещето“, заяви Иванов.

По думите му най-оптималният вариант е кабинет да бъде съставен от първата политическа сила „Има такъв народ„, а от „Демократична България“ нямат интерес към постове.

Подкрепа да, но далеч не на всяка цена, категоричен е Иванов. Подкрепа от ДБ дават срещу реално поемане на ангажименти и реална воля за реформи.

„Плаващите мнозинства много често се превръщат в плаващи пясъци, в които потъва бъдещето. Нужна е парламентарна конфигурация, която да излъчи правителство на дълбоката промяна„, добави председателят на „Да, България“.

И от градската десница са готови да предложат свой проектокабинет, ако мандатът стигне до тях, подчертавайки обаче нуждата от съставяне на правителство още от първия път.

В разговора си с „Демократична България“ държавният глава пък отново преповтори тезата си, изказана и при консултациите с другите партии – нужни са ясни приоритети, върху които да се крепи бъдещото управление. Вариантът предсрочни избори пък следвало да стои най-накрая като възможна опция, докато не се изчерпят всички възможности за намиране на решение.

Радев подчерта за пореден път и важността от прехода към зелена енергетика, както и правилното и ефективно разходване на средствата по плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

„Искам да използвам медиите, за да пресека някои спекулации – не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Това е отговорност на Народното събрание и на политическите партии. Просто искам преди за говорим за предсрочни избори да изчерпим всички опции за диалог и намиране на консенсус“, добави президентът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!