И Демерджиев ще иска оставката на Гешев

„Отдавна сме в конфликт с главния прокурор Иван Гешев, но не в личностен конфликт, а в ценностен. Начинът, по който беше назначен, провокираха реакция на адвокатите – принципна и колегиална, но отговорът на г-н Гешев беше личен“. Това заяви служебният правосъден министър Иван Демерджиев в онлайн рубриката „Властта говори“ във Фейсбук.

Демерджиев уточни, че има право да поиска оставката му и ще я поиска – вярвам, че Конституционният съд ще каже, че като правосъден министър имам това право. След това ще внеса искане за оставката на Гешев – поводът са много и най-различни случаи, които водят до осъждането на българската държава и носят съмнение, че главният прокурор не следва принципите на върховенството на правото, обясни правосъдният министър.

Когато ти скандират: „Позор, оставка и затвор“, трябва да имаш самосъзнанието можеш ли да изпълняваш функциите си, посочи Демерджиев.

„Основният проблем не е в Иван Гешев, а в системата, институционален, но когато една личност, която няма качества, се добави към институционалния проблем, той се задълбочава“, каза Демерджиев. Той повтори основния проблем – че в прокуратурата йерархията важи с пълна сила и в много случаи дела се изземват от по-ниски като ранг прокурори, които работят съвестно и отиват във Върховната касационна прокуратура, където „отлежават“.

Главният прокурор има огромни правомощия, но не прави необходимото за спазването на закона. Няма човек в държавата с повече инструменти, с които да влияе върху престъпността и олигарсите от главния прокурор. Главният прокурор трябва да бъде обективен, справедлив и да се ръководи от закона, настоя Демерджиев. Той иска добре работеща прокуратура и смяна на Иван Гешев.

Демерджиев каза и друго – Брюксел поиска по-реален контрол върху главния прокурор, за да получим евромилиардите за възстановяване от коронакризата.

Той заяви, че е пределно мотивиран и решен да предприеме действия за промяна на съдебната система.

Служебният правосъден министър коментира и темата за специализирания съд и прокуратура. Според него специализираният наказателен съд и прокуратура трябва да бъдат реформирани и преформатирани, но не закрити, защото това ще бъде стъпка назад. Ние искаме специализираното правосъдие да създава усещането за справедливост и да спазва закона, настоя Демерджиев.

На него не му е детската мечта да е министър, но е поел отговорност и е с много положителен заряд. Времето предполага тези от нас, които имат професионална подготовка, да се включат с уменията, които имат, каза Демерджиев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!