понеделник, юли 15, 2024

Хванаха рецидивист, мамил възрастни хора в София

Втори случай на измамен възрастен човек в София, съобщиха на брифинг на СДВР.

През изминалите дни в столицата са регистрирани няколко измами.

Извършителят е същият, той отново се е представил за служител на Пощата. Измаменият възрастен мъж е на 83 години, съобщи административният ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Извършителят, действал по същата схема, е задържан. Престъпленията са извършени в интервал от един час в един и същ район в столицата.

Той остава в ареста. Обвинен е за измама в условие на опасен рецидив. За този вид престъпление законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

„Сред приоритетите на прокуратурата е предотвратяването на подобен вид измами„, отбеляза прокурор Зартова.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, в присъствието на административния ръководител на СРП Невена Зартова и директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, днес пред сградата на СДВР бяха възстановени паричните средства на възрастните хора, станали жертви на измама през изминалите дни в столицата, съобщават от Софийска районна прокуратура.

В хода на разследването е установено, че освен 89-годишния И. Д., обвиняемият А. М. е измамил и 83-годишния В. П. по една и съща схема.

От полицията апелираха към възрастните хора да не се доверяват лековерно.

Преди дни Нова телевизия съобщи, че 89-годишен пенсионер е бил обран посред бял ден. 89-годишен мъж се раздели с 400 лева, минути след като взел пенсията си от пощенския клон в столичния квартал „Гео Милев“.

Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата. Измамникът се представил за главен касиер от пощата. Казал на пенсионера, че са му дали по погрешка 50 лв. по-малко. Мъжът дал цялата си пенсия, за да бъде преброена. И минути по-късно осъзнал, че е станал жертва на измама

На 09 декември около 12,00 ч. 89-годишният И. Д. взел пенсията си от пощенски клон на ул. „Гео Милев“ в гр. София. Докато се движел по тротоара на улицата до него спрял лек автомобил. Водачът на автомобила – обвиняемият А. М., повикал възрастния мъж и се представил за „главния касиер на пощата“. Обвиняемият обяснил на пенсионера, че е възможно касиерката в пощенския клон да му е дала с 50 лева по-малко от пенсията и поискал да преброят получената сума. И. Д. дал на обвиняемия да преброи парите от пенсията. След като ги преброил, А. М. подал част от тях на пенсионера, а останалите пари прибрал за себе си и потеглил с автомобила си. Възрастният човек усетил, че парите са по-малко, преброил ги и установил, че сумата, която обвиняемият му е върнал е 300 лева. По този начин обвиняемият причинил на пенсионера имотна вреда в размер на 400 лева. След случилото се пострадалият подал сигнал за престъплението в 01 РУ-СДВР.

По същия начин е бил измамен и 83-годишният В. П. На същата дата между 10,30 ч. и 11,00 ч. възрастният взел пенсията си от пощенския клон на ул. „Гео Милев“ в гр. София. Докато вървял по ул. „Слатинска“, пенсионерът видял спрял до тротоара по улицата лек автомобил, в близост до който стоял А. М. Обвиняемият спрял пенсионера, представил се за „касиер от пощата“ и казал на възрастния мъж, че трябва да му даде още 50 лева. След това А. М. дал 50 лева на В. П., който започнал да брои парите си. Тогава А. М. поискал да се увери, че сумата е точно и възрастният мъж му подал парите. Обвиняемият бързо ги преброил. После дал парите обратно на 83-годишния, качил се в автомобила си и потеглил. Когато възрастният човек преброил парите от пенсията си, установил, че липсва сума в размер на 300 лева. На следващия ден подал сигнал за случая в 01 РУ-СДВР.

Средствата на двамата пострадали са възстановени – на И. Д. е върната отнетата от него сума в размер на 400 лева, а на В. П. – отнетата от него сума в размер на 300 лева.

Обвиняемият А. М. е с повдигнати обвинения и за двете деяния. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП.

Невена Зартова заяви, че като приоритет в дейността на прокуратурата е категорично изведено противодействието на престъпления, от които са пострадали самотни възрастни хора, както и че органите на досъдебното производство ще бъдат безкомпромисни спрямо извършителите на подобен род престъпни посегателства.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!