понеделник, юли 22, 2024

Хотелиерите няма да разчитат на гастарбайтери това лято

Туристическият сезон по морето това лято ще мине без гастарбайтери от трети страни заради коронавируса. Само малцина хотелиери по Южното Черноморие са се решили да наемат работна ръка от Украйна и Молдова.

„В пъти са по-малко подалите документи за наемането на чужденци“, заяви шефката на Регионалната служба по заетостта Пенка Кирилова пред „24 часа“.

Според браншовици основната причина била кризата с коронавируса и очаквания много слаб сезон. Така предприемачите в туризма ще разчитат това лято предимно на местна работна ръка, докато само преди две години за една позиция в хотел в Слънчев бряг са се борили по 40 украинци.

Припомняме, че хотелиерите все още търсят готвачи, сервитьори, бармани и камериерки. Сега някои хотели дори не са пуснали обяви, което може да означава и, че няма да отворят това лято.

Най-много сезонни работници – над 6500, са регистрирани по българското Черноморие през 2018 г. като повечето са били наети на юг. Освен украинци, молдовци и беларуси сред гастарбайтерите имало и тайландандци, виаетнамци и киргизи.

Според хотелиери сега чужденците по Южното Черноморие се брояли на пръсти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!