0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна. Малко преди да бъдат официално представени от управляващите партии в Министерски съвет, правителствената пресслужба ги съобщи.

Пакетът от мерки за над 2 милиарда лева, насочени за справяне с инфлацията, фактическото намаляването на доходите и подкрепа за бизнеса бе представен и на брифинг в Министерски съвет.

„Когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата, ние сме единни. Тези мерки са възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца, както се и фокусираме специфично върху горивата и електроенергията“, презентира Кирил Петков. Той изрично постави акцент на сравнението с управлението на ГЕРБ: „Докато по времето на ГЕРБ минималната пенсия се качи със 100 лева за 12 години, сега за година повишението е със 167 лева. Когато ни питат къде са парите от кражбите – ето ги, парите отиват при хората, а не при фирми, близки до властта.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли (вместо със заложените сега 6,1%) със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Тази мярка влиза в сила от 1 януари 2023 година, уточни на въпрос на News.bg Асен Василев.

Мерките включват облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители. От 1 на 1,2 милиарда годишно ще дава държавата за електронни ваучери за храна на работещите.

Също така от 10 на 4% за физически лица и от 10 на 8% пада лихвата по задължения към държавата, общините, комунални плащания.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, категоричен е Петков.

„Искам много ясно да заявя за всички икономисти, които се опитват да казват, че тези мерки ще увеличат инфлацията. Трябва да се знае – тази инфлация не е българска, тя е световна. Този проблем е на базата на цените на горивата, които са вносни. Когато тя е пренесена отвън, то мерките трябва да са следните – там, където можем да намалим цените на горивата, цената на енергийните източници, държавата трябва да го направи. Инфлацията е най-вече в храните и горивата и именно при хората, които имат проблем да плащат сметките си, фокусираме безпрецедентен пакет на подкрепа, така че техните доходи да изпреварват инфлацията“, заяви той.

Коментари