гражданска отговорност

Застраховката „Гражданска отговорност“ ще поскъпне допълнително заради искане на Съвета на бюрата за автомобилно застраховане в Брюксел българските застрахователни компании да обезпечи презастрахователен договор за минимум 20 милиона евро. Целта е да се осигури обезщетение при възникнали застрахователни събития, причинени от коли с български номера в чужбина, съобщава вестник „Телеграф„.

Искането идва в следствие на системното неизплащане на обезщетения от две родни компании, които подозират, че става въпрос за застрахователни измами. От март страната ни е в процедура на мониторинг от страна на Съвета на бюрата. С писмо от 10 декември до родното бюро „Зелена карта“ (Националното бюро на българските автомобилни застрахователи – НББАЗ) съветът съобщава, че процедурата по наблюдението се разширява.

От българското бюро се иска да осигури презастрахователна програма и да дава всеки месец отчет за бюджета си. След като се разбра за писмото, шефът на НББАЗ Орлин Пенев подаде оставка. Официалният му мотив са „здравословни причини“.  През март, когато влязохме в процедура по мониторинг, бе поискана банковата гаранция в размер на 4 милиона евро в полза на Съвета на бюрата. Тогава застраховката „Гражданска отговорност“ поскъпна с 12 лева.

Сега, при ново искане за презастрахователна програма, застраховката ще се вдигне още, за да се намери нужният ресурс, прогнозират от застрахователния бранш, без да съобщават конкретни числа. Неофициално се споменава за оскъпяване с минимум 60 лева.

Коментари