понеделник, юли 15, 2024

Графит на брадатия лешояд посреща гостите на Пловдив

Мащабен графит на символа на българската природозащита брадатия лешояд вече ще посреща гостите на Пловдив. Мястото на графита е фасадата на сграда на EVN Топлофикация, разположена на бул. „Васил Левски“ 236, който е главният вход към града от магистрала „Тракия“. Изображението се реализира по проект „НАТУРА 2000 в България – Нови хоризонти“ на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС.

Брадатият лешояд е величествена птица, достигайки близо 3 метра размах на крилата и с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид.

Графитът е дело на художници от студио „140 идеи“. Графитът е с размери 15 / 7 метра, което е площ над 100 кв. м. За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, специално предназначена за външни условия. Боята е устойчива на взаимодействията на околната страна. Техниката използвана в реализация на стенописа е традиционна за монументалната живопис. Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето – естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта отне 7 календарни дни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!