Говори английски като ескимос

Говори английски като ескимос, Бареков ли му е учител – това са част от реакциите, след като в общественото пространство се появи запис на изслушването на мераклията за европрокурор Бойко Атанасов. Такова е и становището на „Правен свят“: „Кандидати със слаб английски се явиха пред ВСС на изслушване в битката за европрокурори“. Изключителна изненада както у членовете на Комисията, така и у зрителите на изслушването предизвика фактът, че първите двама кандидати, които се представиха – върховният прокурор Божидар Джамбазов и следователят Бойко Атанасов – не знаеха езика, който е задължителен за работа в евроинституциите.

Пред Комисията прокурор Джамбазов заяви, че напълно съзнателно се явява в настоящата процедура, въпреки че не владее английски език на задоволително ниво. Той не скри този факт и дори уточни, че е подготвен да общува напълно свободно с колегите си в бъдещата Европейска прокуратура, но на френски език. За разлика от него следователят Бойко Атанасов не спомена предварително пред Комисията, че не владее добре чужд език. С английския, който показа Атанасов, участието му в подобна процедура е повече от нелогично, като се има предвид, че именно това е работният език за целия Европейски съюз и ще продължи да бъде такъв, дори и след Брекзит.

Конкурсната комисия в състав – зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов – председател и членове – ръководителят на НИП Миглена Тачева, съдебните кадровици Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, както и проф. д-р Маргарита Чинова, представител на академичната общност, изслуша седемте кандидати на азбучен принцип. В началото на процедурата Евгени Стоянов докладва, че единият от участниците – Дария Христова, която е следовател в Окръжен следствен отдел в Пловдив, се е отказала от надпреварата по лични причини.

Коментари