Собствеността на столичната „Топлофикация“ може да бъде прехвърлена на държавата, съобщава „Медиапул“. Обсъжда се сделката да е дълг срещу собственост. Дружеството дължи над 1 млрд. лв., основно на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Булгаргаз“.

По неофициална информация предстоят преговори между държавата и общината как да стане прехвърлянето. Ще се установява и дали стойността на активите на дружеството покрива дълговете.

Подобно решение трябва да бъде одобрено и от Столичния общински съвет, който е принципал на компанията.

Според източници на медията целта е след придобиването на „Топлофикация“ от държавата и изчистването напълно или частично на дълговете дружеството да бъде дадено за управление на частна компания. Така ще е по-лесно да се привлече и инвеститор, а по неофициална информация към момента имало интерес към столичното парно от външен инвеститор.

Всъщност подобни са и намерения на общината за бъдещето на „Топлофикация“. През юли местната власт даде зелена светлина на компанията да подготви обществена поръчка, с която да се намери инвеститор за изграждането на нови мощности за комбинирано производство на ток и топлоенергия. Срещу осигуряването на средствата за изграждането им, този инвеститор ще управлява парното 35 години.

Уловката била, че от общината искат прехвърлянето и процесът по намирането на инвеститор от страна на държавата да се случи при редовно правителство.

По-късно в сряда кметицата Йорданка Фандъкова обяви, че е създадена работна група с участието на представители на общината, на енергийното министерство, на БЕХ и на „Топлофикация-София“, в която „заедно с държавата“ да се намерят „най-добрите решения и да гарантираме функционирането на „Топлофикация“.

През юли държавният доставчик „Булгаргаз“ заплаши да спре доставките за столичното парно от септември заради натрупани над 328 млн. лева дългове. В сряда Фандъкова обясни, че след среща при премиера Гълъб Донев в петък, 19 август, е получила уверения за отоплителния сезон. Основната тема на срещата била „да се намери вариант за функционирането на „Топлофикация“ в условията на драстично покачващи се цени на газа“. Фандъкова добави, че изчисленията показвали, че до края на годината столичното парно ще натрупа още 500 млн. лева задължения.

Коментари