Готовност за увеличаване на леглата за болни от ковид в Пловдив

Готовност за увеличаване леглата за болни от коронавирус, ако се стигне до завишаване на заболеваемостта и възобновяване на ограничителните противоепидемични мерки заявиха участниците в Областния оперативен щаб в Пловдив, съобщи БНТ.

В момента легловата база се поддържа на минимални нива, съобщи директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева – Манчева.

Щабът бе свикан по заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за приемане на Национален оперативен план за справяне с COVID-пандемията.

Областният оперативен щаб има готовност за заседание веднага при вдигане на нивата на заболеваемост, за да осъществи адекватна реакция на ситуацията. При заболеваемост от 100 на 100 000 души (оранжева зона) ще бъде предприето първото увеличаване на леглата в болниците. Половината болници в Пловдивска област са със закрити ковид отделения, но имат готовност да ги възстановят след разпореждане.

Засега ситуацията е спокойна. От 290 легла за COVID-19, 50 са заети. По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните, уточни областният управител Ангел Стоев.

От щаба още веднъж обърнаха внимание на бавните темпове на ваксинация у нас. Ще се активизира работата на подвижните екипи за имунизация, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

Лекарите поставиха и въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу COVID-19, лични предпазни средства и дезинфектанти, които намаляват.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!