неделя, април 14, 2024

Глоба от 2 млрд. лв. грози България заради злоупотреби по ОПОС

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“. Това заяви пред bTV бившият екоминистър Емил Димитров относно проверката за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Разследването започна именно след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов заради водната криза в Перник.

Той посочи, че през цялата 2020 г. е получавал данни за злоупотреби по ОПОС.

Относно бонусите във ведомството бившият екоминистър обясни, че те се раздават от 2007 г. насам на всяко тримесечие и ги определи като „димната завеса“.

Ревизоро заяви, че група фирми, приближени до БСП, ДПС, ГЕРБ и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП „Околна среда“.

„Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни схемата той.

Димитров подчерта, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв. и допълни, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата. Той обясни, че Кьовеши ще разследва именно тази схема.

Ревизоро упрекна действията на служебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри.

„Служебният министър, г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика„, коментира бившият екоминистър.

По отношение на проектокабинета на „Има такъв народ“ Димитров заяви, че липсата на предложение за министър на околната среда и водите се дължи на отказ на дадено лице. Той обясни, че е било предлагано на петима души от служебния кабинет, като само един се е съгласил. Не са имали име, което да оповестят и затова са го пропуснали, обясни той и допълни, че ресорният министър е важно да има бюджет и опит.

По негови думи голяма част от средствата по Плана за възстановяване и развитие са свързани с екологията, поради което е важно компетентен човек да оглави ведомството.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!