гешев

Главният прокурор Иван Гешев обяви пред Нова телевизия, че има резултати от спецакцията срещу битовата престъпност в Чирпан, на която той присъства лично. Той посочи, че подробностите ще бъдат оповестени по-късно.

На въпрос дали Васил Божков е на свобода, той отговори: „Нямам официално информация дали Божков е задържан в ОАЕ. За нас изненадващо е, че е задържан. Няма практика да се задържат милиардери“.

„Това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред съд като всички останали – Баневи, Арабаджиеви и т.н.“, каза още Иван Гешев.

„Има нови обвинения, включително по линия на културно-историческите ценности“, каза още той.

Относно критиките, отправени от президента към прокуратурата, Гешев посочи: „Гледам, че всички дават акъл – президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов нарежда кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки също дават акъл на прокуратурата, политици – като Нинова и Каракачанов и др. Искам категорично да заявя, че прокуратурата няма да участва в дребни политически игрички и бизнес игрички, ще гоним до дупка бандитите. Ние сме независима институция, знаем какво трябва да свършим. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политици и обикновени крадци, но знаем и какво очакват от нас гражданите – ред, законност и справедливост. Никой не може да каже на прокуратурата какво да прави“.

„Те вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат това, за което са ги избрали българските граждани“, призова той.

„Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политици и откровени крадци“, посочи главният прокурор.

По отношение на разследването на приватизацията той обясни: „За нас по-важно е да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка от устата на българските граждани“.

„Тези крадци да бъдат изправени пред съда и да ходят в затвора“, заяви той и визира вчерашното интервю на Стив Ханке, който определи приватизацията ни като порочна. Гешев я нарече бандитска.

Главният прокурор отново призова политиците да променят Конституцията, за да отпадне давността, която в момента пречи да бъдат разследвани сделките по приватизацията.

„Политиците да се хванат за ръце и да направят необходимите изменения, за да има резултат нашата дейност, щом казват че ни подкрепят и тези които са откраднали, да отидат там, където им е мястото“, призова той.Иван Гешев е в Чирпан, където се провежда специализирана операция срещу битовата престъпност.
На място е и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Извършват се претърсвания, изясняват се мерките за неотклонения на хора с две и повече висящи дела.

Очаква се главният прокурор и главният секретар на МВР да разговарят с общинското ръководство на Чирпан, информира БНТ.

Борбата с битовата престъпност е един от приоритетите на главния прокурор.

Виж още:Иван Гешев остави проблемът с давността при приватизацията на политиците Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но той трябва да спазва правилата…Feb 13 2020bulmedia.net

Коментари