вторник, юли 16, 2024

Гешев: Президентът се е объркал, мафията е в политиката

Президентът се е объркал – мафията е в политиката. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова телевизия. Той определи изявлението на държавния глава от вчера като тъжно, защото президентът би трябвало да обединява нацията и не е признак на държавнически подход да атакуваш прокуратурата

Гешев заяви за пореден път, че няма да се съобразява своите действия с политически изказвания и евентуалните политически последствия. Единственото, с което ще се съобразяваме са доказателствата, посочи главният прокурор.

Чувствам се поласкан от мнението, че прокуратурата е успяла да се организира за три часа, за да влезе на акция в президентството. Така главният прокурор отхвърли тезата, че акцията от вчера в президентството е отговор на изявлението на Румен Радев по скандала с НСО. Главният прокурор обясни, че по разследването се работи от май месец, а разрешенията за обиските и изземванията са взети в неделя и понеделник.

Не може президентството да прехвърля отговорността за собствените си грешки към прокуратурата.

„Румен Радев се нареди в редицата на Иван Костов, към хората, които атакуват прокуратурата, които приватизираха и ограбиха народа. Ако смята, че като президент това е нещо правилно, аз не мога да се меся.“

За която и да е членка на ЕС – дали е нормално да получиш съдебно решение преди да е излязло, дали е нормално да лобираш за политическа регистрация, дали е нормално да оказваш друга логистична дейност. Какво би се случило в една страна от ЕС при такова нещо? Знам какво се случи тук.

Казаха, че не е проблем. Това е проблемът на българската държава. Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен стандарт, няма значение дали става въпрос за секретар на президента, дали става въпрос за министър, отсече Гешев след поредицата от реторични въпроси.

Според него проблемът в тази държава е, че има хора, които нарушават закона и с пари смятат, че са недосегаеми: „Докато аз съм главен прокурор няма да има двоен стандарт, няма да има прошка.

България има граждани, а не поданици. Законът е за всички.“

Аз няма да си подам оставката, защо да го правя? Десетки олигарси се крият и има не малко задържани министри, за това ли да подам оставка, попита Гешев. Който върви по криви пътища, ще падне рязко, предупреди Гешев и се закани: „Очаквайте всичко от нас.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!