Гешев иска синхрон между институциите, напрежението не идвало от прокуратурата

Институциите в България да работят в синхрон. За това призова в Стара Загора главният прокурор Иван Гешев, цитиран от bTV.

Обвинител №1 беше в града, за да се срещне с близки на пострадалите в една от катастрофите, при която 18-годишен шофьор блъсна три момичета на тротоар в Стара Загора. Той е разговарял с близките на пострадалите и ги е уверил, че няма да се допусне върху разследването да повлияят местни интереси.

Главният прокурор посочи, че е изпратил покана към МВР и ДАНС за формирането на съвместни щабове за работа срещу купуването на гласове за предстоящите избори. Той изтъкна, такива щабове били традиция в последните десет години и имали успешна дейност.

Гешев заяви, че в прокуратурата засега няма данни за търговия с вот, но не изключи сигнали да са постъпили към МВР. По негови думи само с взаимодействие може да се постигне стабилен резултат.

Той увери, че напрежението между институциите не идва от Прокуратурата. Ние искаме да работим, затова каним ДАНС и нашите партньори да сформираме такива щабове по места, това е начинът – координация и синхрон, подчерта главният прокурор.

Относно бизнесмена Николай Банев, който осъди България в Европейския съд заради изказване на главния прокурор, Гешев заяви, че виновните използват всякакви практики, за да се защитят, но това не променя наказателната им отговорност. „Става въпрос за три-четири думи, казани на брифинг. Едната от тях бе обезкостяване. Можете да питате хората в Троян или в Девня, където има заводи, какви точно думи биха употребили“, коментира той.

По случая с досиетата „Пандора“ Гешев отказа да коментира заявеното от президента Румен Радев, че чуждите служби явно знаят повече за действията на уличените в опит за укриване на имущество чрез офшорни фирми български политици.

За казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, обвинител №1 заяви само, че като юрист има мнение по въпроса, но като главен прокурор няма да го оповести, защото би могло да се изтълкува като вмешателство в дейността на някой наблюдаващ прокурор, който работи по казуса. Гешев изрази убеденост, че компетентните институции правят всичко необходимо по случая.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че главният прокурор обжалва пред Конституционния съд разпоредбата, в която се прехвърлят дълготрайни материални активи на Бюрото за разследване към Министерството на правосъдието.

„Според нас тази наредба е противоконституционна, навлиза се сериозно в правомощията на други институции, в които Народното събрание няма право да влиза. Първото ни основание е, че това много нарушава принципа на разделение на властите – тоест имот, който е възложен на Висшия съдебен съвет и се управлява от Съдебната власт, се отнема от главния прокурор. Утре някой може тази Съдебна палата по закон да я вземе и да направи каквото иска вътре, тоест да не е Съдебна палата“, коментира Гешев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!