Германия изследва български проби за британския щам на COVID-19

България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на COVID-19 у нас. Това съобщи във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той поясни, че засега не се предвижда единно затягане на мерките в страната.

По негови данни повече от 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския щам на коронавируса. За цялостната картина в страната се очаквали резултатите от изследването в Германия.

Ангелов обясни, че спирането на плановия прием и на плановите операции в някои болници е предпазна мярка срещу разпространението на британския щам, тъй като той много трудно се хваща от бързите антигенни тестове.

Здравният министър е на мнение, че няма да бъде логично поредно затваряне на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места. В подкрепа на думите си той посочи, че за последните четири дни във Великотърновска област заболеваемостта е 165 души на 100 000, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил – 400.

Именно по тази причина се говорело за локални мерки и локален подход за управление на кризата. Според него това е начинът за спиране на разпространението на заразата.

Той съобщи и че се обсъжда въвеждането на зелени ваксинационни паспорти за чуждестранните туристи у нас. Целта е да не се провали началото на летния туристически сезон.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!