Криза в ГЕРБ

ГЕРБ се договори с Патриотите и ветото на президента няма да мине. Управляващите ще отхвърлят ветото на Румен Радев без да има отцепили се партии от коалицията. Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на трите партии от Обединените патриоти.

Решението бе оповестено след втора кратка среща на коалицията в парламента. Припомняме, че вчера беше първата, след която и „Атака“ се присъедини към НФСБ и ГЕРБ в позицията да гласува срещу президента. Очакваше се само крайното решение на ВМРО, взето вчера следобед. Войводите склониха да се включат в мнозинството срещу ветото заради факта, че то не е частично само върху преференциите, а включва и текстове, които те одобряват, като, например, текстовете за съдебния контрол. Защото твърденията на президента, че няма съдебен контрол не отговаря на истината. Съдебният контрол дори става много по-добър, обяви Цветанов, който изложи аргументите на управляващите за решението им да обърнат ветото на Румен Радев.

Няма нарушени изборни права, категоричен беше Цветанов. И повтори обещаното пред Патриотите вчера – че веднага след отхвърлянето на ветото ще бъде гласуван и приет законопроектът на ГЕРБ за връщане на старото положение на преференциите.
Президентът не е прав, че няма съдебен контрол, каза той и обясни, че както е подписан текста за обжалваната на решенията на ЦИК сега се получава пинг-понг – ВАС връща решение в ЦИК тя не може да вземе решение с 2/3, защото отново е блокирана, и така не изпълнява и съдебното решение. Цветанов обясни, че аргументите за промяната са дошли именно от съдии и затова управляващите ще пратят на президента стенограмата от заседанието на правната комисия, за да си запознае и той с тях.
Вероятно президентът е имал добри намерения, но юридическият му екип го е подвел, мотивите не са доизпипани, затова ще го отхвърлим, обясни промяната в позицията на партията си лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Искрен Веселинов от ВМРО пък заяви, че не могат да подкрепят ветото, защото „3/4 от него са тези, които нямат нищо общо с истината и е писано по опорните точки на БСП, без да има критичен прочит на тях“. ВМРО ще го отхвърлят, след като са получили уверение от партньорите си, че паралелно ще се движат и промените, с които ще се върнат старите нива на преференциите.
Християн Митев от НФСБ обаче намекна, че ще мислят за диференциация на процентите за преференцията в различните видове избори и вдигане на процента за местните избори. Заявили сме подкрепа за връщането на 7-процентната бариера и досега нямаме позиция за промяна, обяви обаче Цветанов. Но допълни, че всеки депутат има право да внася своите предложения между двете четения на закона.

Цветанов призова БСП да се върнат в пленарната зала. Когато не идваш на работа и не изпълняваш това, за което си избран, няма как да получиш подкрепа, коментира той. И даде за пример европейската левица, която въпреки различията си с ЕНП не напускала Европарламента, а президентът на ПЕС Сергей Станишев изцяло представлявал демократичния процес.
Политика на инат не е нормално и не бива да се прави, предупреди Цветанов.

Коментари