ГЕРБ получили отговор от Асен Василев, а шефът на НАП си стои

ГЕРБ поискаха президентът Румен Радев да отстрани от длъжност директора на НАП Румен Спецов. Това се случи на брифинг в централата на партията, където Христо Гаджев, ГЕРБ показа отговор на въпрос, зададен от депутатите от ГЕРБ, и получен от вече бившия служебен министър на финансите Асен Василев в последния работен ден на 46 НС, в 18.15 ч., тази сряда.

Гаджев обясни, че в продължение на три месеца е чакан отговорът от министър Василев по питане за проверка на МФ дали Спецов е участвал в данъчни измами за 1.5 млн.лв. „Три месеца по късно – на Асен Василев му бе нужен цял мандат. В 18.15 ч. отговаря в сряда кога е извършен докладът и на кого за данъчната ревизия на фирмата на Спецов. Последните часове на живота на НС, възмути се Гаджев. От думите му стана ясно, че отговорът на Асен Василев е само едно изречение – че на 17 март 2016 г. е получил ревизионния доклад на фирмата „Гранекс трейдър“ ООД, в който пише, че Румен Спецов има дълг.

„Още юни месец ГЕРБ казаха, че е знаел, че дължи 1.5 млн. лв.. Това означава, че министърът на финансите е покривал нещо, което е знаел. Спецов е продал фирмата си, знаейки, че дължи 1.5 млн., имаше различни въпроси в свои интервюта… Ако това се окаже вярно, е трябвало да уволни Спецов, той е знаел, но е изчакал да не бъде служебен министър“, коментира още Христо Гаджев.

Спецов е продал фирмата си, знаейки за задълженията си, което значи, че има голям проблем с шефа на НАП, добави той. Гаджев пита президента Румен Радев дали в новото служебно правителство ще продължи да държи Спецов за шеф на НАП, след като знае, че е извършил тази данъчна измама.

Александър Ненков добави, че „романтичният период на Радев и неговите министри започва да свършва“. Василев прехвърли горещия картоф на Радев в 18.15 ч. след края на парламента и се впусна в политическа битка, само че когато си там и говориш за морал и промяна и си поставиш летвата сам, трябва да се набереш на тази летва, а по-добре, ако я прескочиш“, каза лаконично Ненков.

Той смята, че министър Василев и Радев съзнателно са прикривали, че Спецов е ощетил държавната хазна с 1.5 млн. лв. Защо – каква му е била функцията на Спецов, за да получи такава сериозна подкрепа от тях и ако Радев не освободи незабавно Румен Спецов, означава, че продължава да бъде съучастник„, категоричен бе Ненков.

Деница Сачева добави, че Румен Радев произнесъл реч, в която си преписал успехи и примери, за които служебното правителство не е работило. Икономическите процеси са инерционни и именно с работата на Спецов са се увеличили приходите в държавната хазна. Ясно е за всички, които имат глава на раменете, ако има завишени приходи, са заради предишното правителство и мерките и правителството на Бойко Борисов„, категорична е тя.

„Вместо да си приписват несъществуващи успехи, Радев докога ще прикрива Спецов, защо е незаменим, защо не проявява отношение и не коментира темата“, каза Сачева.

Тя продължи: Ако Радев няма достатъчно смелост, може да се опре на Илиана Йотова за вземане на принципно решение. Защото Спецов продължава да бъде шеф на НАП, като човек, ощетил държавата, сега се представя като човек, който се грижи за приходите на държавата„.

Радомир Чолаков, ГЕРБ, попита: „Ако шеф на НАП, който е продал собствената си фирма с 1.5 млн.лв. към държавния бюджет и я продава на сламен човек, ако се беше случил в правителството на ГЕРБ, колко минути щеше да отнеме на Борисов да го отстрани?“.

Нов модел създава Румен Радев – на арогантност, колко трябва да си арогантен, за да може в лицето на такива факти да казваш – колко трябва да го търпите, а колко време с телата си те ще пазят човек, който е ощетил държавния бюджет и го държат за шеф на НАП, възмути се в заключение Чолаков.

Припомняме, още при назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП от ГЕРБ се възмутиха и изнесоха информацията за съмнителна продажба на фирма от страна на данъчния, която навежда на мисълта за укриване на задължения към държавния бюджет. Финансовият министър Асен Василев обеща проверка да бъде направена, но до този момент резултат от такава не е изнесена. Също така Василев лично пое отговорност за назначанието, като заяви, че той се е съгласил да стане минитър в служебното правителство на Стефан Янев с условието да доведе екипа си.

Впоследствие Александър Иванов и Тома Биков издириха и показаха със стрийм във фейсбук седалището на бившата фирма на шефа на НАП Гранекс Трейдър“ ООД, в село Ялботина. От показаното стана ясно, че имотът е необитаем, сградата е полуразрушена, а дворът – труднопроходим.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!