ГЕРБ и БСП се скараха за оставката на Андон Балтаков

ГЕРБ предизвиква криза в БНР. Това обяви Александър Симов от трибуната. Това е целенасочена атака срещу БНР, по мнението му. На Боил Банов явно пречи радиото, както заподозря червеният депутат. Със закона се слагал намордник над БНР и БНТ. СЕМ пък ставал администратор на парите за двете медии.

Никой не разбрал каква е целта на закона. Управляващите обсебвали БНТ и БНР. Левицата се присъединява към исканията за оставка на Боил Банов. Спрете гаврата с БНТ, БНР и с достойните журналисти в тях, подчерта социалистът.

Тома Биков отговори на критиките. Не приемаме по никакъв начин обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск, категоричен бе той. Законът тепърва щял да се обсъжда в НС и между двете четения могат да се правят промени. Законодателният процес все още е в своето начало, отчете Биков. Управляващата партия не приема ултиматум от никого, стана ясно от думите му. Фонд радио и телевизия никога не е работил, категоричен бе още той. Ако някой иска да подава оставка, да я подава, това е негов личен акт, каза Тома Биков.

Законът синхронизирал финансирането на обществените медии. Този закон не засяга свободата на медиите, категоричен бе депутатът. В последно време БНР била опозиционна медия.

Припомняме, вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка и поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Мотивът за оставката на Балтаков бе, че по законов път се дава възможност за политическа намеса в обществените медии.

В тази връзка днес от Министерството на куртурата обясниха, че само организирали дискусия за промени в Закона за радио и телевизия.

На заседанието в парламента пък независимият депутат Красимир Янков поиска изслушването на генералните директори на БНР и БНТ в пленарната зала.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!