ГЕРБ готви кабинет без Борисов, потвърди Захариева

Правителството, което ще предложи ГЕРБ като първа политическа сила ще бъде от експерти и не с предложение за премиер Бойко Борисов.

Като експерти ги определи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Именно от нейните думи се разбра, че ГЕРБ готви правителство без Борисов. Захариева го представи като изпълнение на обещание – „премиерът не веднъж го е заявявал“, бяха думите на Захариева, която напомни и неговото обещание да се заеме с партийните дела.

Захариева каза, че имена още не може и няма право да посочи. Очакванията са обаче това предложение на правителството да не може да изпълни мандата си и да събере нужната подкрепа в парламента. Предложението е мотивирано като мандат от избирателите, а Захариева изтъкна, че това е по Конституция и ще следват стъпките на закона. От думите на Захариева се разбра, че в ГЕРБ не тълкуват изборните резултати като загуба и са категорично несъгласни това да се прави. Захариева подчерта, че това са пети поредни парламентарни избори, които ГЕРБ печели и са най-голямата парламентарна група. Освен това разликата между първия и втория е дори по-значителна като брой гласове спрямо миналите избори.

Екатерина Захариева заяви и че действително ГЕРБ смятат да дадат гласове в подкрепа на правителство на Слави Трифонов. Тяхната позиция е национално отговорна, тъй като ако не се подкрепи правителство, то страната ще бъде тласната в страшна криза и кръговрат на непрестанни избори.

По думите на Захариева няма логика една политическа партия, която се явява на избори да върне мандат за съставяне на правителство, особено ако тя е втора политическа криза.

А иначе ГЕРБ би подкрепило правителство на Слави Трифонов дори и от уважение към техните избиратели, които не са малко, обясни Захариева и подчерта, че действията на депутатите от ГЕРБ ще са мотивирани от отговорност. Тя изтъкна, че не е изключение и прецедент правителство на малцинството.

Екатерина Захариева не отговори на въпрос дали някой им иска помощта: „Ние сме депутати, ние сме политици, ние носим отговорност и следваме законите и конституцията“, посочи на този въпрос Захариева. След което потвърди, че много пъти са чули как „те не биха подкрепили нас, но ние сме отговорни“.

„Бихме дали шанс за излъчи правителство, както и бихме подкрепили някои от неговите разумни политики“, заяви Захариева.

Тя потвърди, че в ГЕРБ нито се притесняват от служебен кабинет, нито се притесняват от предсрочни избори. Притеснителното е да не влезем в цикъл от предсрочни избори.

Като пълен абсурд определи трактовката за „печелене на политическо време с идеята за ВНС“. Има си Конституция, по която се върви и от ГЕРБ вървели по нея.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!