Криза в ГЕРБ

ГЕРБ сменя половината си квота в ЦИК – четири са новите лица от общо седем. Управляващите измъкнаха от БСП говорителя на Централната избирателна комисия и издигнаха Александър Андреев от своята квота, съобщава „Канал 3“. Изненадващият трансфер бе огласен от лидера на ПГ на управляващата партия.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов разкри, че в предварителния му разговор с Андреев е станало ясно, че той не е бил поканен от Корнелия Нинова или друга политическа сила до момента.

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева пък е номинацията на партията за председател на ЦИК. Сред бъдещите нови членове са още изборният анализатор и политолог проф. Димитър Димитров, предложен от НПО. Сред кандидатурите на ГЕРБ е синът на проф. Александър Джеров – Мирослав Джеров. Останалите трима са досегашни членове на комисията – Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева и Георги Баханов.

От ГЕРБ подканиха БСП да дойдат в парламента, ако трябва и като посетителска група, за да си изберат номинираните за членове на ЦИК и от своя страна гарантираха, че ще ги подкрепят до един.
Без свой представител в ЦИК остава „Атака“. Досега партията имаше зам.-председател Мария Мусорлиева, която стана известна и с по-експанзивното си поведение. Старият член на ЦИК от квотата на ВМРО Бойчо Арнаудов запазва мястото си, а НФСБ издигат Таня Йосифова, преподавател от академията на МВР. За това се разбраха на бързо коалиционно съвещание формациите на Сидеров, Каракачанов и Симеонов. Изненадващо бързо приключиха преговорите между тях, без разправии и скандали. Днес е крайният срок за кандидатури за членове на ЦИК.

ДПС предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК, обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. За член на изборния орган номинацията е за Ерхан Чаушев. Двамата имат дългогодишен професионален юридически и административен опит и практика, аргументира решението Карадайъ. Солакова и Чаушев са и с дългогодишен опит като членове на ЦИК.
Карадайъ в отговор на въпрос напомни, че досега практиката е била преди определяне състава на ЦИК, да се провеждат консултации между парламентарно представените партии. Този път такива разговори обаче е нямало. Ние си направихме своите предложения като изчаквахме до последно евентуално дали ще има консултации, уточни председателят на ДПС.

Коментари