Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерския съвет, на която беше представен анализ за образуването на цените на хранителните стоки, съобщи БНТ.

Разликата между цени от производителя до търговеца на щанда е до 30 процента, заяви Гълъб Донев. Ще се разработи механизъм за контрол от производителите до хипермаркетите и малките магазини. Това ще е същата практика, с която са овладени цените на горивата. Наблюдава се плавно понижение на инфлацията.

„Целта е гражданите да участват в контрола от производител до щанда без нарушаване на пазарните правила. Ще покажем нелоялните търговски практики къде се изкривяват търговските практики. Ще покажем движението на стоката през митниците, НАП, през логистичната верига до магазините. Ще проследим не само формирането на цена, но и формирането на печалбите. Искаме да гарантираме, че българският потребител е осведомен ценово и за качество, за да имаме пълна сравнимост на пазарите в ЕС и у нас. Този мониторинг ще бъде ежедневен“, каза премиерът.

Готови сме с предложения в законодателството, които да вкарат в правни норми търговията с храни. Ще се следи и за нелоялна търговска практика. Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да допуснем нарастване на цените във веригите, допълни Гълъб Донев.

Обмисля се постоянен сайт, където да се включат и търговските вериги, за да се направят етични правила и да има съпоставимост между цена и качество.

Коментари