Гълъб Донев не изключва с компенсациите държавата да подхранва спекулата

В момента инфлацията е малко над 2%, очаква се до края на годината тя да нарасне още.

Социалният министър Гълъб Донев обаче не е сериозно притеснен или поне това показа в студиото на Нова телевизия. Напротив той обясни, че 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, а и пенсиите са се увеличили. Това нарастване надминава инфлацията. Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси.

Освен това по думите на Гълъб Донев ще има увеличение на минималната работна заплата, подготвят се разчетите при различни варианти за увеличение, не е вероятно обаче това да стане до 750 лв. както настояват от КНСБ, тъй като това би било твърде рязък скок.

По темата за очакваното увеличение на цените на електроенергията и топлоенергията от началото на годината, Гълъб Донев го потвърди – решнеието ще бъде на КЕВР, но посочи, че хората ще бъдат подпомогнати с предвиденото за енергийно подпомагане. Това се отнася за около 345 000 лица и семейства, като процентът с който се подпомагат месечно, също се вдига. Започнало е и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон, одобрени до момента са над 200 000 души.

Според него всички мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата за компенсация заради цените на електроенергията, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. „Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса“, обясни Донев и заяви, че средства за това в хазната има.

На въпрос дали с такива компенсации и помощи държавата не подпомага всъщност спекулата, Гълъб Донев призна, че има и такива съмнения. „Има съмнения и се водят разговори в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките“, смята социалният министър.

Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство“, категоричен бе Донев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!