петък, юли 19, 2024

Фандъкова очаква инженерни решения за наводненията на Лъвов мост

Между 50-60 литра на квадратен метър е падналият дъжд само в рамките на час. Така столичният булевард Йорданка Фандъкова коментира пред журналисти щетите от снощния порой.

12 дървета са паднали вследствие на бурята в различните паркове на София, като екипите на дирекция „Зелена система“ работят по отстраняването на множество клони и паднали дървета.

Тя призова всички строителни обекти да бъдат обезопасени и всичко, което би представлявало риск в една такава обстановка. Продължава почистването на уличните платна, почистване на шахти, отводняването на тулена на Лъвов мост, почистване на подлезите по бул. „България“ и „Гоце Делчев“, миене на участъци от улиците и други. „Работата продължава и всички епики са на терен“, увери Фандъкова.

Столична община се подготвя и са следващите предизвикателства, но е важно да бъдем и внимателни, добави тя. 

Движението на метрото е нормално и не спирало по време на бурята. Четири от метростанциите били най-много наводнени, сред които НДК. Във всички ниски части на града се получи наводняване. Много са сигналите за наводнени мазета и гаражи в южната част на града. Продължава въстановяването на електроподаването в няколко района и Фандъкова има уверението на ЧЕЗ, че са на приключване. Все още около 500 абоната нямат електричество, посочи кметицата.

По думите й проблемът не е в подлеза на един от най-много наводнените участъци – „Лъвов мост“, а в колектора, който продължава да причината наводняване на подлеза. За това Фандъкова ще очаква инженерни и технически решения да се обезопаси мястото. При тези паднали количества дъжд няма ниско място, за което да смятаме, че няма да бъде наводнено, важното е да се реагира много бързо и екипите да бъдат подготвени, настоя Фандъкова.

В момента всички реки са в коритата си и няма опасност от преливане.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!