Фандъкова иска компенсации от държавата за „Топлофикация София“

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за компенсации от държавата за „Топлофикация София“, както и за двете големи транспортни дружества – „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“. По думите й, те търпят огромни загуби заради повишане цената на електрическата енергия.

Фандъкова заяви, че „Топлофикация“ няма да може да изплаща задълженията си към „Булгаргаз“.

Предложението на общината е да се осигурят средства от Фонда за енергийна сигурност.

Кметът на София заяви, че няма риск парното в столицата да спре.

„Топлофикация София“ купува природния газ на почти двойно по-висока цена от тази, на която трябва да продава на своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената задължително трябва да бъде компенсирана от държавата и тази компенсация трябва да започне сега. В противен случай „Топлофикация София“, която е най-големият клиент на „Булгаргаз“, ще изпадне в безпрецедентна ликивидна криза и категорично няма да може да покрива своите задължения.

До момента само за трите месеца – от юли до септември разликата в цените е 11 млн. лева. Ако в петък КЕВР утвърди нова цена на природния газ за „Булгаргаз“, очакваме тази финансова дупка да нарасне с още 15 млн. лева само за месец октомври, каза Фандъкова. Тя изрази опасения, че цената на природния газ за ноември и декември ще продължи да расте, а това са два от месеците с най-голямо потребление на природен газ, заради отоплителния сезон. Ако прогнозите на експертите за ръст се сбъднат, от разликата в цените за двата месеца очакваме допълнителна загуба от над 100 млн. лева, каза кметът.

Фандъкова подчерта, че намира за крайно неприемливи лансираните до момента искания Столична община да осигури от общинския бюджет разликата в цените. Общината не може и не трябва да плати загуба, причинена от разликата между държавно регулираните цени на топлинната енергия и на природния газ – това е държавна задача и държавата трябва да изпълни своя ангажимент, категорична е Фандъкова.

Столичният кмет информира, че в последните шест месеца с помощта на Американската агенция за търговия и развитие е изработен план за модернизация на „Топлофикация София“. Той е готов и предстои неговото внасяне за обсъждане в СОС.

Планът включва изграждането на нови когенерационни мощности и инвестиции в топлопреносната мрежа, които ще гарантират неговата дейност през следващите 30 г. при спазване на всички екологични норми. В тези инвестиции общината не само може, но и трябва да участва, каза още Йорданка Фандъкова.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!